Historien om NÄSSJÖ MC CLUB

Då…

Klubben startades i december 1965 på Jacobssons konditori i Nässjö av några ungdomar, klubben växte under 1960- och -70-talet tillsammans med ett allmänt större intresse för motorcyklar för att kulminera i början av 1980-talet med över 200 medlemmar.

Klubbstugan i Norra Målen som vi tidigare hyrde av kommunen, även kallad”Kåken”, renoverade klubbmedlemmarna från grunden med början i september 1967. Denna blev den viktiga samlingspunkten under 4 årtionden, den revs för övrigt i december 2006.

Klubben började 1966 arrangera en mc-träff med namnet”Höglandsträffen”. Träffplatsen var de första två åren Stenkar nära Kramsäng utanför Nässjö för att året därpå flytta till dåvarande klubbstugan i Norra Målen där den blev kvar till 2005 som blev det sista året och 40:e träffen. Träffen blev en av Sveriges äldsta och var under många år den största i Sverige och Norden, dessutom med stort internationellt inslag, framförallt från Danmark och Tyskland, mest långväga var en Amerikan!
Första träffen samlade några tiotals mc för att toppa 1982 med ca 2300 mc och mellan 3000 och 4000 personer !
Klubben hade på Höglandsträffen alltid som mål att bjuda sina besökare på bra musik och god stämning i form av tävlingar, såväl enskilda som lagtävlingar. Dessutom ett stort antal priser till dem som haft längst färdsträcka, yngsta deltagare, äldsta deltagare, äldsta mc, största klubb och flera andra kategorier. Utbudet av underhållning skiftade och fakirer, striptease (både manlig och kvinnlig, i rättvisans namn)fanns på programmet under en rad av år. Musikaliskt sett så uppträdde t.ex. Wilmer X när de var mera okända för den stora allmänheten än vad de senare blivit. Vårt lokala världsberömda band Backyard Babies har också gjort en spelning hos oss….långt innan de blivit det de är idag.

Genom åren har många aktiviteter och arrangemang genomförts, förutom Höglands-träffen som arrangerades 40 år i sträck, har många Lucia-korteger med mc setts på stan´, klubbrallyn med namnet”Snusrallyt”startade tidigt -70-tal och körs två gånger per år, medverkan på kommunarrangemang som motorns dag, kvällsträffar för andra motorcyklister i Jönköpings län,m.m.
Dessutom är klubbens medlemmar aktiva vad gäller att besöka andra klubbars arrangemang i Sverige och ute i Europa, vilket har resulterat i en diger prissamling och en speciell vänskapsklubb i Danmark med namet Friheden MC.

Klubbens medlemsantal minskade stadigt från mitten 1980-talet och lågvattenmärket vad gäller medlemsantal var under 2006 då vi en period var nere på 14 medlemmar, idag består klubben av knappt 100 medlemmar(vi har en max-gräns på 100), däribland även den man som var med och grundade klubben 1965 !

Vi beräknar för övrigt att över 1000 personer i Nässjö kommun med omnejd har varit medlemmar i Nässjö MC-Club genom åren !

Nu…

Klubben är idag, 2019, högst vital med knappt 100 medlemmar från förutom Stensjön även omkringliggande orter bl a, Nässjö, Eksjö, Bodafors, Sävsjö, Vetlanda mm och är öppen för alla typer av motorcyklar, det viktiga är att det är trevliga och engagerade tjejer och killar!

Verksamheten innebär bl.a.ett stort engagemang från många medlemmar, fika & pubkvällar, onsdagsrundor, åka på träffar & rallyn både i och utanför Sverige, en mopedsektion, flera klubbrallyn/rundor med övernattning varje år, gemensamma resor, även utan mc ibland, knytkalas & middagar, motorcykelns dag och öppet hus på pingstafton med olika teman för både motorcyklister och allmänheten, mm.mm.

Jan ”Gåsa” Magnfält
2019-01-05